Ben Nevis – The Executive Tour

2019-01-05

Velankommet til Fort William med 154 km West Highland Way bag os valgte vi at besøge destilleriet Ben Nevis i stedet for bjerget, der har lagt navn til det.
Vi havde forudbestilt The Executive Tour til £30 pr. person. Efter at have set en løjerlig film med [kæmpen?] Hector McDram, som både fortæller og er hovedperson, sluttede et sydafrikansk par sig til turen. Vi var så fire i alt, som blev vist rundt af en rar, ældre herre, der ikke kunne svare på ret mange af mine nørdespørgsmål; han undersøgte dog gerne, hvis han kunne finde nogen andre medarbejdere at spørge. Still House var midlertidigt lukket ned for reparation, så der kunne tages billeder hele vejen rundt. Vi ventede en rum tid hist og her, så vi ikke blev viklet ind i standardturene, hvor der deltog den ene busfuld af gæster efter den anden. Udenfor kom jeg om ved tønder fra Tomintoul og Grain-destillerierne Girvan og Invergordon - de bar alle påskriften "FILLED AT BEN NEVIS"?! Turen bragte os desværre ikke ind i et Warehouse, men ellers så vi det meste.
Smagningen blev afslutningsvis gennemført i caféen. Her var den bedste oplevelse en Blended Malt på ikke mindre end 58 %, hvor alkoholen dybest set kun fremførte kraftig og god duft og smag af sød tobak, vanilje og tung, sirupagtig malt. Vi sluttede af med en svensk, uafhængig aftapning af "Highland Single Heavily Peated Malt" med en overraskende let, sød og delikat tørvesmag. Traveturen var jo veloverstået, så jeg lod mig forføre af den særegne Peat i flaske nr. 231 af 273 og købte selv flaske nr. 237 for £100 - måske den dyreste flaske jeg har købt til dato.
Jeg havde og har stadig ikke nogen specielle følelser for Ben Nevis, så forventningerne var alene drevet af deres 10 years standardwhisky, som jeg godt kan li' (også på grund af de 46 %), og turprisen på de £30. Hvis du alligevel kommer til Fort William, så kig endelig ind forbi destilleriet. Men med mindre du er vild med Ben Nevis whisky, kan det efter min mening ikke betale sig at køre ret langt efter et destilleribesøg her.
Destilleriet ejes af japanske Nikka, men der var heldigvis ikke noget japansk over det overhovedet.
Vi smagte to Blends, en Blended Malt og tre Single Malts:

  • Nevis Dew Blue Label Blended Scotch 40 %
  • Nevis Dew 12 years Blended Scotch 40 %
  • MacDonald's Glencoe Blended Malt 58 % - velsagtens dagens bedste
  • Ben Nevis Single Malt 58.05 % Cask 325
  • McDonald's Celebrated Traditional Ben Nevis Single Malt 46 % - meget lig den almindelige 10 years
  • Tunnklappningssällskapet (TKS) AB Ben Nevis Highland Single Heavily Peated Malt 58.0 %