BenRiach - det dur!

2020-04-04

Jeg var på det hold med den bedste guide; Stuart Buchanan havde tydeligvis arbejdet sig vej gennem produktionen til sin nuværende stilling som Global Ambassador. Han svarede næsten på alle mine nørdespørgsmål, inden jeg havde stillet dem. Og hvor er det charmerende med et destilleri, der selv gulvmalter en del af sin malt - den røgede del nærmere bestemt. Gulvmaltningen gennemføres over ca. seks uger i foråret, så der kan produceres røget whisky op til sommerpausen; hele produktionsapparatet skal åbenbart rengøres grundigt bagefter, så røgen ikke også sniger sig ind i den efterfølgende destillering. 
Hos BenRiach vander de ikke råspritten ned til 63.5 %, inden den fyldes på tønder og fade. Den New Make, der skal på Bourbon-tønder, lagres på fuld destillationsstyrke - skal den på sherryfade, så "justeres" den lidt i forhold til fadene.
Det andet hold havde ventet 20 minutter på os, da vi nåede frem til fyrrummet under pagodetaget, hvor der var gjort klar til en lige så grundig og endnu mere hyggelig smagning. Stuart tog os igennem dette flight:

  • 10 years 43 % - frisk med grønne , sprøde æbler og pærer
  • 12 year Sherry Wood 46 % - den gamle version var nok i virkeligheden alt for god til prisen ...
  • BenRiach 2007 10 years 58.9 % Moscatel Hogshead 8737 Bottle 2/326 - okay, men "overfrakken" falder hurtigt til jorden, og de 58.9 % er kun lige dækkende
  • BenRiach 120th Anniversary 1998 20 years 53.4 % Marsala Hogshead 10299 Bottle 266/290 - en lille perle med lækker fersken
  • BenRiach Curiositas 10 years Peated 40 % - det er faktisk en fin dram, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, hvad 46 % ville gøre
  • BenRiach Temporis 21 years Peated 46 % - god og givende dram med et let og delikat strejf af tørverøg; med 21 år på bagen kan røgtosserne ikke forlange mere

Hos BenRiach var der ingen begrænsninger på fotografering. Men alligevel et lille trick til alle de steder, hvor turene kører uden fototilladelse, er korte og i hurtig rækkefølge: Hæng plancher og info-tavler med alle detaljerne, også dem til nørderne, ude i "fotoområdet".