Edradour bliver taget af shit-listen

2019-12-08

Efter en overnatning i Pitlochry stod whisky.dk-rejseholdet af bussen uden for Edradour Distillery for at tage hul på 2019-turen; 23. september skulle vise sig at blive en mærkedag.
Vi havde varmet op med en Edradour Natural Cask Strength 2002 28.08.02/21.08.17 Single Malt på 54.3 % fra Cask 1413 - en flaske jeg aldrig ville have taget ned fra hylden, men som til min store overraskelse var et virkeligt godt startskud til besøget hos Edradour.
Edradour er lige så charmerende, som det ser ud på billederne. Det er ikke længere Skotlands mindste destilleri; ikke kun fordi der er kommet flere små, nye til, men også fordi kapaciteten er blevet fordoblet med etableringen af "Edradour 2".
2'eren er så tæt på en kopi af den gamle 1'er, som det lader sig gøre. Dog indrettet mere hensigtsmæssigt og knapt så sammenpresset, men med tilsvarende små installationer, inklusiv den unikke Worts Cooler og Worm Tubs lige udenfor bag de lave Stills fra Forsyths.
Den peat'ede udgave - Ballechin - starter tilværelsen ovre i Edradour 1, som vi også fik set nærmere på.
De rene Edradour lagerbygninger er tilsyneladende Racked og som sådan ikke specielt interessante. Men til gengæld var det ret overvældende at få et kig i Signatory Vintage's gemmer; hold op der lå mange spændende tønder og fade - også fra lukkede destillerier. Signatory Vintage Scotch Whisky Company Limited er navnet på den uafhængige aftapper, der ejer og driver Edradour.
Den afsluttende smagning bød på nogle fine Single Malts:

  • Edradour Vintage 2000 18 years Barolo Cask Finish 56.5 % Cask 805 + 808 - mumsfilibaba, fredagsslik på en mandag
  • Edradour Straight from the cask 10 years 57.2 % Sherry Butt 42 - lige lovligt meget af det gode
  • Edradour 10 years 40 % - en standardflaske fra de gode gamle dage, som ikke så ud af noget særligt, men det var den, skal jeg lige love for! Flasken var medbragt til lejligheden af whisky.dk

En grim oplevelse med Edradour Ibisco havde, sammen nogle skuffende Signatory aftapninger, bragt Edradour på min shit-liste. Et tilfældigt møde i sommerferien med en overraskende god Edradour The Distillery Edition på 40 % havde vakt min nysgerrighed op til sæsondebuten.
Edradour har på ærlig og redelig vis fortjent at blive pillet af shit-listen.