God aflutning ... uden whisky

2019-11-03

Sidste stop var Lindores Abbey Distillery - genopstået af historien. På vejen fra Oban smagte vi også en stripe samples fra Ardnamurchan; helt ung og lovende whisky, som FC Whisky har liggende på lager ude i det vestlige Skotland.
Lindores Abbey har en interessant historie, som også er sammenfaldende med whiskyens historie. Det var angiveligt her munken John Cor huserede, og whisky første gang kom på finansloven: The earliest written record of whisky production in Scotland from malted barley is an entry on the 1494 Exchequer Rolls, which reads "Eight bolls of malt to Friar John Cor, by order of the King, wherewith to make aqua vitae." (kilde: Wikipedia)
Destilleriet åbnede i 2017 og havde således ikke færdig whisky på lager. Men de har beundringsværdige ambitioner om at lave kvalitetswhisky på den rigtige måde, dog uden selv at malte. De havde stadig ikke helt styr på anden destillationen, som foregår i to små Spirit Stills, der er opkaldt efter ejerens to døtre; begge sandsynligvis rødhårede, så udfordringerne bliver vel bare større, når de bliver teenagere. Den lidt større Wash Still havde ingen særlig historie, så man må formode, at den kørte upåklageligt.
Mashtun, Washbacks og Stills er i øvrigt samlet i en nydelig hal med glas-facade bag kedlerne. I det hele taget havde de forenet (æld-)gammelt og nyt på en yderst præsentabel måde, der var forenelig med klosterbaggrunden og de idylliske omgivelser.
De bød blandt andet på en smagsprøve af deres Aqua Vitae, hvor til de anvender en del af deres New Make og en urgammel munkeopskrift, som ret overraskende lister appelsin blandt ingredienserne; en bitter appelsinsnaps. Tja, der skal penge i kassen, og helst inden der kan sælges ud af whiskyen. Det lød ikke til, at der var en gin på vej, som ellers er en klassisk indtægts-kilde for et nystartet destilleri.
Lindores Abbey er bare et af en stribe nye, små Lowlands-destillerier, som skyder op i disse dage. Det bliver meget spændende at se og ikke mindst smage, hvordan det går den nyeste generation af "whiskymunke".