Highland Park tager fusen på os

2019-07-11

Det var med nogen ængstelse, vi gik gennem den flotte smedejernsport ind til Highland Park. Vi havde før oplevet de store kanoner skuffe, og Highland Park er en af de store. Mens vi havde været sluppet fri i Kirkwall hen over frokost, lå der et stort krydstogtskib i havnen. Derfor frygtede vi også, at hundredevis af amerikanerne havde ryddet hylderne hos Highland Park i løbet af formiddagen. Mens vi ventede i besøgscentrets shop kunne noget unægteligt tyde på det.
Vi startede i biografen - åh nej, ikke standardturen igen! Heldigvis blev vi budt på en dram til filmen; et sherrymonster fra 2004 på 64 % - det kunne da umuligt være standard. Cask 6282 var "desværre" sprunget læk, og det kom  os til gode.
Vi blev vist rundt af en ældre herre, som havde styr på detaljerne. Det var, som altid, en fornøjelse at se gulvmaltning og en Kiln [de har to], hvor der var fyret op under et læs spirrende bygkorn. Han brugte en del tid på at tale om fadtyper og træsorter og således lagringen og modningens indflydelse på det endelige produkt - ikke mindst prisen. En bourbontønde påmalet "1968" var udgangspunkt for spekulationer om, hvor meget en flaske af indholdet ville koste rundt om i verden. Rundvisningen tog en rum tid og var både underholdende og informativ. Den gamle mand og whiskyhavet gjorde det godt - det kunne da umuligt være standardturen.
Vi endte i et hyggeligt smagerum med god atmosfære, hvor en frisk kvinde overtog rorpinden. Det gjorde hun rigtigt godt, og efter opvarmning med Harald og 12 års skulle vi blindsmage de to dramme yderst til højre. Vi gav vores bud på alder og alkoholprocent. Begge var tydeligvis bourbon-modnede og ret blege i kuløren, hvilket hovedsageligt ledte mig til at anslå dem til at være omkring ti år gamle og på 46 % eller derunder. Det viste sig at være en 40 års på 47.5 % og 1968'eren fra tidligere - 46 år på 40.1 % - wauv! Nu forsvandt de sidste ængstelser for en skuffende standardtur. Vi rundede af med den berømte 18 års og en 30 års på 45.7 %.
Det var en rigtig god oplevelse, der på flere plan bragte en del af os ud af balance. Summende af glæde og med favnen fuld af merchandise tog vi afsked med Highland Park, klavrede ombord i bussen og kunne tjekke alle Orkneys whiskydestillerier af på bucket-listen.

  1. 2004 64 % Cask 6282 [eftermiddagens bedste - ja, jeg er en sherrytosse]
  2. Harald 40 % fra The Warrior Series
  3. 12 years 40 %
  4. 40 years 47.5 %
  5. 1968 46 years 40.1 % [det var på høje tid, at den blev tappet på flaske]
  6. 18 years 43 % [den er go', men ...]
  7. 30 years 45.7 % [den næstbedste, men hvad nu hvis den på 18 år blev serveret op i 46 %?]