Raasay - I'll be back

2019-11-23

Jeg forlod Talisker med blandede følelser og en enkelt genstand i blodet. På vejen tilbage mod Sconser besluttede jeg at køre direkte til det lille færgeleje, for at bruge den vundne tid på at besøge øen Raasay og det lille, nystartede destilleri af samme navn. Se det viste sig at være en god beslutning.
En returbillet til en fodgænger kostede £4, overfarten tog ca. et kvarter, og destilleriet ligger en 5-600 meter fra "terminalen"; lige ved siden af Raasay House, som nærmest er en miniudgave af Downton Abbey - ren idyl.
Logistisk set er det temmelig upraktisk at placere et destilleri på en ø, hvor bygmalt skal sejles den ene vej og whisky den anden, men den slags detaljer synes ikke at bekymre skotter, end sige whiskyfolk generelt. Raasay har angiveligt en geologisk interessant undergrund og dermed en naturlig vandforsyning, som er særligt brugbar i whiskysammenhæng; så er den i kassen - one out of three ain't bad enough.
Turen gennem destilleriet gav en god mavefornemmelse, selv på trods af de små, italienske Stills fra Frilli. Det bliver spændende en gang at smage det færdige produkt. Vi smagte noget udmærket whisky af navnet Tweeddale [endnu en uafhængig aftapper har indfriet sine destilleridrømme] og naturligvis den notoriske While We Wait, som jeg vil anslå at være Single Malt fra Loch Lomond. While We Wait er okay, men jeg hælder til at vente på den ægte vare. De er naturligvis hoppet med på Gin-vognen for at få lidt penge i kassen, mens sprit bliver til whisky i den allerede godt fyldte lagerbygning omme bagved.
Da jeg i ikke alt for god tid gik i gang med mine sparsomme forberedelser til turen, viste det sig hurtigt, at det var meget svært at finde logi på Skye, der svarede til mit budget. Raasay House var dog ret billigt, på trods "landadel-look'et", men jeg tænkte, at jeg ikke ville være afhængig af en færge. Så jeg fandt noget Airbnb i Sconser, fordi Portree allerede var totalt booket ud. Jeg havde i min naivitet tænkt, at jeg skulle komme rundt på Skye med bus - fat chance! Det endte med en lejebil og en budgetoverskridelse. Færgen tager omkring ti ture frem og tilbage hver dag mellem Sconser og Raasay; dog noget færre om søndagen. Raasay er faktisk en stor ø, men det hele ligger i sydenden nær færgelejet, så man kan bare lade bilen stå i Sconser og leje cykler hos Raasay House, hvor man kan bo med stil til fair priser.
Jeg har i hvert fald føjet Raasay til bucket-listen, og ønsker mig tilbage, når jeg en gang kan gå over på destilleriet for at smage vaskeægte Raasay Single Malt.