Tag til whiskymesse!

2018-03-26

Den 3. marts var der whiskymesse i Sydbank Arena, Kolding - et helt igennem suverænt arrangement igen i år.

Til whiskymesse kan du smage mange forskellige whiskyer uden at skulle købe alle flaskerne selv. Du kan ovenikøbet få råd og vejledning af andre whiskykendere; gå bare i dialog med nogle af de andre gæster - en sand whiskykender er normalt ikke bleg for at dele ud af sine erfaringer.

Når du skal smage mange whiskyer, er der flere omstændigheder at tage højde for - ikke kun hvordan du kommer hjem bagefter.
Det er for eksempel højst upassende at optræde synligt beruset. Det sætter en grænse for antallet af genstande. Hold øje med det og stop i tide.
Det er til gengæld helt i orden at spytte, altså smage uden at drikke, som til vinsmagning - hvis du altså har den fornødne viljestyrke. Kontrollér dog først om der er opstillet beholdere til formålet. Det er også okay ikke at drikke drammen til ende og lade resten blive stående på bordet. Tit og ofte smager du med dit eget glas - så må en rest ryge i spytbakken.
Du er heller ikke tvunget til at smage på whiskyer, som du udmærket kender - hvis du har viljestyrken til at lade være.

Det kan være svært at give hver enkelt whisky tid nok i glasset, inden du starter på værdsætningen. En smagsprøve er ofte på to centiliter - af og til kun en enkelt. Det kompenserer lidt for den manglende tid i glasset, men det gør doseringen af vand noget vanskeligere. Reducér antallet af dråber en anelse og Stroll the glass flittigt. Vær grundig og brug gerne 15-20 minutter på hver whisky, du smager.

Mellem whiskyerne kan du "nulstille" din lugtesans ved at dufte til kaffebønner - hav altid et lille glas eller bæger ved hånden.
Smagssansen kan "nulstilles" med sort, usødet kaffe eller et lille bitte stykke mørk chokolade med mindst 80 % kakao.
Din snøfter og mundhule rengøres med koldt vand. Husk at drikke rigeligt med vand; det er, modsat whisky, godt for væskebalancen og modvirker tømmermænd.

Hvis du bliver så beruset, at du ikke længere formår at værdsætte whiskyen, så forsvinder "livsglæden" - uanset hvor god en whisky du har i glasset. Der er i bedste fald kun "glæde" tilbage. Så bør du stoppe for den messe eller drikke noget andet, for eksempel Blended Scotch, Bourbon eller øl - hvis der da ikke er fristende alternativer uden alkohol.

Ses vi i Kolding den 2. marts 2019 - det tror jeg nok, vi gør.
Slàinte Mhath