Whiskymessen 2022

2022-07-12

Det var en udsøgt fornøjelse at være tilbage på whiskymesse i Kolding. I følge whisky.dk var det den 25. messe i rækken, så den skulle have ekstra gas, samtidig med at årelange traditioner skulle holdes i hævd.

Jeg havde en times tid til at skabe overblik og varme op, inden jeg skulle til den første af tre Masterclasses.
I 2019 besøgte jeg Torabhaig, men dengang havde de endnu ikke deres egen whisky klar, så jeg har siden været spændt på at smage den ægte vare. Allt Gleann gav et ungdommeligt indtryk med solidt talent og potentiale.

  • Glenallachie 13 years Rioja Wine Cask Finish Single Malt 48 %; bittert slikagtigt twist, med tid kommer rig vanilje.
  • Glenrothes Whisky Maker's Cut Single Malt 48.8 %; sherrynoter, dominerede træsaft, brændt brunt sukker, bliver dårligere med vand!
  • Torabhaig Allt Gleann The Legacy Series Batch 001 Single Malt 46 %; peated New Make, citrus, Caol Ila peat, 17 ppm, blød lakrids, brød.

Morrison Scotch Whisky Distillers. "Distillers"? Jeg ved ikke, hvorfor jeg havde supermarkedet i hovedet, men det fik Mark van der Vijver (tidligere SMWS) hurtigt sat på plads. Det hed jo engang Morrison Bowmore, og i dag står Morrison bag Lowland-destilleriet Aberargie, der blev grundlagt i 2017. Mark leverede en humørfyldt Masterclass og bød på fem kompetente whiskyer, hvor Càrn Mòr aftapningerne gjorde god figur, og jeg fik Old Perth placeret i "hierarkiet".

  • Càrn Mòr Strictly Limited 2013 Linkwood 8 years Single Malt 47.5 %; blomster, eukalyptus, hostebolsjer, vaniljecreme, lychee.
  • Old Perth Aged Collection 12 years Blended Malt 46 %; mere Glenfarclas end Macallan lignende sherrynoter, måske Aberlour, kant, mentol.
  • Càrn Mòr Celebration of the Cask 1996 Benrinnes 25 years Single Malt 53 % Cask 962101; pæne sherrynoter, bolsjer, mintchokolade, marcipan, slagkraftig og fyrig.
  • Càrn Mòr Strictly Limited 2015 Ben Nevis 7 years Single Malt 47.5 %; charmerende duft af bacon, honning og underliggende sherrynoter.
  • Morrison Mac-Talla Strata 15 years Single Malt 46 %; måske Caol Ila eller Bowmore, svage bourbon-noter på et fundament af amerikansk eg.

Med en sund forsyning af whisky i tanken var det tid at få noget at spise - uden mad og drikke dur whiskyentusiasten ikke. Det betød debut, for mit vedkommende, til Eden Mill, som også viste sig at være en anstændig "youngster", der spåede mere mild og delikat maltwhisky fra lavlandet mellem golfbanerne i Fife.

  • Glen Scotia Seasonal Release 12 years Limited Edition Single Malt 54.7 %; ingen duft, bourbon-noter, bitter honning, fersken, bitre mandler.
  • Eden Mill 2019 Limited Release Single Malt 46.5 %; mild, fudge og kanel.

Fra den ene debut til en anden; irske Waterford, der gør det hele rigtigt med 50 %, Natural Colour og Non Chill Filtered. Men det lykkedes ikke Head Distiller Ned Gahan at overbevise mig, om den store indflydelse Terroir har på slutproduktet. Måske var det, fordi de fem whiskyer alle var i trodsalderen, i store træk ret milde, kompakte og helt sikkert for dyre; det kan da umuligt være mig, der er "skotofil", fordomsfuld og forvænt. "It's all about the barley", og der havde han naturligvis ret, men heller ikke variationerne over bygsort, økologi og biodynamik kunne overbevise mine kræsne smagsløg og Corona-ramte lugtesans. Jeg glæder mig dog til at støde på mere whisky fra Waterford om seks til ni år.

  • Waterford Hook Head 3 years Edition 1.1 Single Farm Irish Single Malt 50 %; lette bourbon-noter.
  • Waterford Lakefield 3 years Edition 1.1 Single Farm Irish Single Malt 50 %; nip på næsen, vaniljecreme.
  • Waterford Gaia 4 years Edition 2.1 Organic Irish Single Malt 50 %; vin, overmodne appelsiner som i marmelade.
  • Waterford Luna 3 years Edition 1.1 Biodynamic Irish Single Malt 50 %; grapeskal, papaya, Ginger Ale, vand og tid giver mindst to ekstra point på 100-skalaen.
  • Waterford The Cuvée 4 years Edition 1.1 Irish Single Malt 50 %; stort set ingen duft, grønne æbler, bitter te med honning.

Igen i år havde jeg problemer med at udnytte min VIP-billet, men jeg skulle naturligvis smage årets messemalt, hvor Glen Scotia fra Campbeltown drev forventninger i vejret.

  • Whisky.dk Messemalt Glen Scotia 10 years Campbeltown Cross Single Malt 46 % bottle 1/306; bourbon, men ikke First Fill, pære, friskpresset citron.

Jeg skulle nok have takket af med messemalten, men nu havde jeg glædet mig til gensynet med Paul Mckendrick, der igen var gået i partnerskab med HSG Whisky, men havde skiftet fra Murray McDavid til Hannah Whisky Merchants, hvor Lady of the Glen aftapningerne syntes at være flagskibet. Paul var oppe mod hårde odds, for vi havde alle fået rigeligt, og stemningen var noget løssluppen. Han må have oplevet den slags før, for det var en informativ og velafstemt finale på en krævende dag for selv en prøvet whiskynørd som jeg.

  • Lady of the Glen Cambus 32 years Single Grain 44.6 % Refill Hogshead 59269 bottle 26/296; bolsjer med jordbær- og vaniljesmag.
  • Lady of the Glen Glenlossie 10 years Ruby Port Finish Single Malt 53.9 % Cask 8646 bottle 151/301; de delikate portvinsnoter redder dagen.
  • Lady of the Glen Highland Park 2007 13 years Single Malt 54.3 % Cask 800453 bottle 93/214; banan og ikke ret meget andet.
  • Lady of the Glen BenRiach 12 years Single Malt 57.2 % Wine Barrique 8646 bottle 250/286; for lidt BenRiach og lige netop tilstrækkeligt med vin.
  • Lady of the Glen An Islay Distillery 12 years Oloroso Sherry Finish Single Malt 54.4 % Cask #78 bottle 209/320; sherry og peat mix i stil med Lagavulin 16 years.
  • Lady of the Glen Caol Ila 6 years Sherry Octave Finish Single Malt 58.3 % Cask 404 01 bottle 40/54; spændende og kraftfuld - for anden messe i træk endte jeg med at købe en ung, uafhængig aftapning af Caol Ila?!
  • Hannah Whisky Merchants Ltd St Bridget's Kirk 6 years Blended Malt 48.5 % bottle 1/552; en bonus i form af et potent sherrymonster, der blev til To Go på hjemturen

Jeg må tilstå, at jeg igen svigtede den danske whisky, som denne gang, bort set fra Eksklusivbaren, kunne fylde en hel sal selv. Beklager, men jeg er mest til den skotske whisky og en sucker for Masterclasses, så mit forhold til dansk whisky må udvikle sig dram for dram støttet af en flaske og et destilleribesøg i ny og næ.
Green Forest Pipe Band og Whisky.dk gjorde det igen - well done.